Zondag 20 mei 2007 krui-wedstrijden bij molen De Eendracht in Alkmaar

Zondag 20 mei worden kruiwedstrijden gehouden bij molen De Eendracht aan de Kruseman van Eltenweg. Kruien van de molen, dus geen kruiwagenrace! Aanmelding voor deelname kan vooraf tussen 10.00 - 11.30 uur bij de molen. Na een korte uitleg van de spelregels en een krui-demonstratie door de molenaar beginnen de wedstrijden vanaf 12.00 uur. Deelname is mogelijk voor personen (m/v) tussen 10 t/m 15 jaar en 16 jaar en ouder. We hopen op een gezellige dag met mooi weer, die u de mogelijkheid biedt de molen eens op een andere manier te ervaren. Dus warm die spieren op, trek die gympies aan en laat je spierballen eens zien! Graag tot ziens op 20 mei.

Programma:
10.00 - 11.30 uur Aanmelden deelnemers
11.30 - 12.00 uur uitleg over kruien en “spelregels”
12.00 - ca. 13.30 uur wedstrijd 10 t/m 15 jaar
14.00 - ca. 15.30 uur wedstrijd 16 jaar en ouder
16.00 uur prijsuitreiking

 

Nationale molendag 12 mei 2007 rondom de Geestmolen
 

Nationale molendag in ‘het jaar van de molens’. Op zaterdag 12 mei is het zover en ook de Geestmolen in de Hoef laat deze feestelijke dag niet ongemerkt voorbij gaan.
De Geestmolen wordt voor deze gelegenheid getooid met feestelijke vlaggetjes. Een ieder kan een kijkje nemen in de molen onder leiding van de molenaars Piet Kuiper en Harry Bus die alle wetenswaardigheden over de molen zullen vertellen.
Landschapsschilder Jan Stam exposeert deze dag zijn beroemde werken in de Geestmolen. Vooral de Westrand met zijn bollen en boerderijen spelen in zijn schilderijen een hoofdrol.
Om alle informatie en indrukken van de dag te verwerken, kunt u uitrusten op het heerlijke terras onder het genot van een gratis kopje koffie, thee of limonade met een speciaal voor deze gelegenheid vervaardigde Geestmolenlekkernij!
Voor de kinderen is er een kleurwedstrijd met mooie prijzen en voor de fanatieke knutselaars zijn er bouwplaten van de Geestmolen. De gehele dag staat er ter vermaak een groot springkussen!
Het geheel wordt georganiseerd door ‘De Feestmolen’,onderdeel van het Buurtoverleg De Hoef ‘Geestmolen’.

 

 

Het jaar  van de  Molen 12 mei 2007 Met als Thema:blazen voor de molens

 

'Malen voor de Prins'

 

 

Dit is een uitdrukking die zijn oorsprong vond tijdens de 80 jarige oorlog. Bij de belegering van een stad door de spanjolen, was de bedoeling de stad tot overgave te dwingen door het uithongeren van de bevolking. Binnen de stadsmuren besloot men de molen voor niks te laten draaien om daarmee de vijand aan te geven, je zult nog even geduld moeten hebben, want wij hebben nog voldoende te eten. Vanuit hun kamp zagen de spanjolen dit en daardoor werden ze ontmoedigd om te blijven belegeren. Ze braken op en de stad kon opgelucht ademhalen.

 

Molen D aan 'de Zes Wielen' staat precies in het gebied waar in het jaar 1573 de Spanjaarden hun kampementen hadden opgeslagen. Op 12 mei 2007, de Dag van de Molen, zal De Theaterwerkplaats uit Alkmaar het publiek heel even mee terug nemen naar de tijd van Willem van Oranje, Trijn Rembrandts de volksvrouw en stadstimmerman van der Mey. Op theatrale wijze blikken deze historische figuren als levende standbeelden terug op de tachtigjarige oorlog.

Bij Alkmaar begon de Victorie!

De voorstellingen vinden plaats om 14.00, 15.00 en 16.00 uur

 

 

 

Er vinden een tal van evenementen plaats rond ook andere  Alkmaarse molens  op 12 mei.

 

Op zaterdagmorgen is de start bij Het Roode Hert.

Om 10.00 uur 's morgens blaast het Jeugd Trompetterkorps gezamenlijk voor  het Roode Hert.

Bij het Roode Hert zijn er die dag een tal van activiteiten .

 

Tussen 10.30 en 11.00 uur blazen de blazers sectie Trompetterkorps van molen tot molen,

op de Molenkade in Oudorp .

 

Zij marcheren dan af naar de Ambachtsmolen aan ’t Wuijver om voor de molen van Han Kuijper

en zijn vrouw Ellen te blazen.

 

Bij molen C worden twee wethouders ontvangen, en er is een bezichtiging van de restauratie van

molen C .

 

Daarna is er de opening van de molenroute Fietsdag 2007.

Er is in samenwerking met de gemeente Alkmaar een mooie fietstocht uitgeschreven langs 16 molens in en rond Alkmaar. De molenaars willen u graag hun monumenten tonen.

 

Om 11.30 is er de opening van een interessante expositie over de historie van de Alkmaarse molens.

In het regionale archief kunnen de kinderen terwijl u kijkt, zich vermaken met het bouwen van een papieren molen, of het inkleuren van een molen (vrijwilligers zijn aanwezig).

 

In de middag zal het smartlappenkoor -Oud zeer- Oudorp NH bij diverse molens optreden met liederen over de molens, de molenaar, en…  zijn vrouw.

 

In de middag zijn er op de Molenkade bij molen D 3 voorstellingen van  De Theaterwerkplaats om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. Geen toegang voor honden.

 

Voor de molendag is er een fotowedstrijd uitgeschreven. De winnaar wordt eind mei bekend gemaakt.

Tevens is er een quiz waar wij bij de meeste goede antwoorden ook een beloning in het vooruitzicht stellen.

 

De Molenstichting Alkmaar en Omstreken wensen u een gezellige dag toe.