Lijst van molens binnen het werkgebied van de Molenstichting Alkmaar
(nummering volgens de provinciale moleninventarisatie)
Klik op de naam van de molen om naar de webpagina van de betreffende molen op deze site te gaan. U vindt daar enige bijzonderheden en veel foto's, zowel oude als nieuwe. Het symbool 
betekent dat er een kort filmpje van de molen op die pagina staat.

Klikbare kaart van het gebied

Eigendom van de stichting:

nr Plaats Naam  
63 Egmond a/d Hoef Bosmolen  
72 t/m 75   De strijkmolens van de Zes Wielen als groep
72 Alkmaar/Oudorp Strijkmolen B van de Zes Wielen
73 Alkmaar/Oudorp Strijkmolen C van de Zes Wielen  
74 Oudorp Strijkmolen D van de Zes Wielen  
75 Oudorp Strijkmolen E van de Zes Wielen  
76 Oudorp Strijkmolen Geestmerambacht (Ambachtsmolen)  

Overige molens:

nr Plaats Naam  
20 Camperduin/Hargen/Schoorl Hargermolen  
21 Groet / Schoorl Groetermolen  
22 Schoorl Kijkduin  
23 Schoorldam Grebmolen  
27 Waarland Slootgaard  
28 Waarland voorm. Polder Waarland  
57 Broek op Langedijk Molen D Geestmerambacht (Oosterdel)  
58 Sint Pancras Molen A Geestmerambacht  
59 Bergen Damlander  
60 Bergen Philistein  
61 Egmond a/d Hoef Wimmenumer  
62 Egmond a/d Hoef Korenmolen van Berkhout (Koffiemolen)  
64 Heiloo Varnebroek  
65 Alkmaar Geestmolen  
66 Alkmaar Robonsbosmolen  
67 Koedijk Sluismolen  
67A Koedijk De Gouden Engel   
68 Alkmaar Viaan  
69 Alkmaar Eendracht       
70 Alkmaar Molen De Groot / Molen van Piet
71 Oudorp t Roode Hert  

Windmolens in Noord-Holland

Windmolens vormden eeuwenlang de enige motorische krachtbron voor de economische bedrijvigheid en voor het droogleggen en drooghouden van ons lage landje. Die ontwikkeling ging ook aan onze streek niet voorbij. Vele meren en wad-achtige gebieden werden met behulp van windmolens drooggelegd, zoals de Beemster, de Schermer en de Heerhugowaard. Zo ontstond achter de duinen een uniek kleinschalig landschap van grote en kleine dijken, polders, droogmakerijen, boezems en tochtsloten.

Windmolens in en om Alkmaar

Ook de stad Alkmaar dankt haar bloei voor een groot deel aan de molens. Op de stadswallen hebben in het verleden vele molens gestaan die het graan tot meel maalden. In het jaar 1573 zou de victorie niet bij Alkmaar begonnen zijn als er geen molens hadden gestaan. De stad was omsingeld door de Spanjaarden en hoewel er geen korrel graan meer binnen de poorten was, bleven de molens draaien. De Spanjaarden dachten dat de Alkmaarders nog genoeg te eten hadden en dropen af. De uitdrukking "voor de prins draaien" wordt sinds de tijd van Willem van Oranje nog steeds gebruikt voor een molen die alleen maar draait en niets maalt.

Alkmaar heeft een rijk molenverleden. In de stad heeft de eerste oliemolen van ons land gestaan en vele uitvindingen op molengebied hebben in Alkmaar plaatsgevonden. Het Alkmaarse molenbestand telt thans nog 12 windmolens, waarvan 2 korenmolens en 10 poldermolens. Dit is voor een relatief klein gebied een groot aantal. Niet voor niets wordt Alkmaar de "molenstad" van Nederland genoemd. De huidige situatie en het toekomstperspectief zijn echter allerminst riant. De onderhoudstoestand van de molens laat hier en daar te wensen over en ook de omgeving van de molens wordt vaak aangetast.

Molenbiotoop

Een molen moet wind kunnen vangen om te kunnen draaien. De verstedelijking heeft bij veel molens letterlijk de wind uit de zeilen genomen. Ook, en misschien wel vooral, in Alkmaar. De Provinciale Molencommissie probeert, in samenwerking met de verschillende molenstichtingen, deze problemen het hoofd te bieden.