De Viaanse molen te Alkmaar

Gegevens over deze molen zijn te vinden onder de volgende links:
Het Molenbestand van De Hollandsche Molen
De Nederlandse Molendatabase

2004foto Mw. P.D. Scholten-Ballast

Nieuws over deze molen
Alle onderstaande foto's zijn thumbnails. Door erop te klikken krijgt u ze vergoot.

Onderhoud 2005
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft buitengewoon veel onderhoud en herstel aan de molen gepleegd. Nadat eerder in 2005 de kap van de Viaan een grote beurt had ondergaan (o.a. nieuw voorkeuvelens met windpeluw) is daarna gewerkt aan de beschoeiing bij de achterwaterloop en werd de vijzel voorzien van nieuwe duigen. Ten behoeve van het plaatsen van de damwand in de sloot achter de molen was een balk in een end gebonden om als hijspunt te kunnen dienen, en op de kroosbrug stond een elektrische lier.

Foto's: Andreas de Vos, 2005

Overige foto's


Foto Jan Hooijberg, 1962.
Nog en ongeschonden biotoop!


1974. De westelijke randweg van Alkmaar wordt aangelegd (tracÚ op de voorgrond zichtbaar). Foto Eric Zwijnenberg, genomen vanaf de steigers van de in aanbouw zijnde huizen van de Bergermeer.

Uitvergroting van de vorige foto.

1975. Nog steeds een ongeschonden biotoop.
De randweg is nog niet klaar. Foto Eric Zwijnenberg

Mei 1976. De Viaan wordt, na een grondige restauratie, in gebruik gesteld door burgemeester Ritsema van Bergen. Weliswaar staat de molen nu op Alkmaars grondgebied, maar vroeger was dat Bergen. Foto Eric Zwijnenberg.

Op 1 april 2003 was de heer B. Kruk, als opvolger van zijn vader, 50 jaar molenaar op de Viaan. Ter gelegenheid van deze heugelijke gebeurtenis organiseerde het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een receptie. De molen stond in de vlaggetjes.
Foto Klaas Zaal jr.

Dec. 2005. Het voorkeuvelens inclusief windpeluw, is geheel vernieuwd en geschilderd. Foto (en alle volgende foto's): Eric Zwijnenberg

Het kruirad van de Viaan.

De molen is nog uitgevoerd met een stutvang. Bij de meeste binnenkruiers (68%) is dit in de loop der tijd een Vlaamse vang geworden.

Verbaas u over deze zeer oude trap. De linker trapboom is een hele dikke balk, voor de rechter is een rare balk gebruikt die op sommige plaatsen behoorlijk dun is.

Ook de Viaan is in de loop der eeuwen verstevigd met extra veldkruisen. Op twee plaatsen zijn daarvoor stukken gebruikt van oude houten roeden: in de zwarte balk die hier schuin door het beeld loopt zitten nog de gaten voor de heklatten.

De spil met onderbonkelaar.

Net als de zeer oud Geestmolen in Alkmaar bevindt zich beneden in de molen een houten hok dat als bedstee diende. Beide molens zijn verder nooit bewoond geweest; het molenaarshuis stond ernaast.

De nieuwe beschoeping van de vijzel. Helemaal onderin zien we molenmaker Dave Poland die nog bezig is met het teren van de duigen.

Molenaar Bas Kruk op de nieuwe kroosbrug. Dec. 2005.